Kirim Barang

Tips kirim barang ke Indo:

Kirim barang ke Indo?? Gampang-gampang susah….. Yang jelas teman-teman ngirim ke Indo dengan cara gabungan dengan teman yang lain, yang pasti karena untuk mengirit biaya tentunya, so yang penting adalah koordinasi dengan teman-teman …… Sampai saat ini alternatif utama untuk kirim barang ke Indo adalah melalui Uniair Cargo http://www.uniaircargo.com.au, Barang akan diambil di tempat dan akan dikirim door to door. Pihak uniair yang bisa dihubungi di bne adalah mbak Dari Suryani:! dari_suryani@ yahoo.com, no tel beliau: 0432026718

Temen-teman di brisbane biasanya kirim barang gabungan pada bulan November-Desember dan bulan Juli yaitu pada masa mereka mau pulang balik ke indo.

Info terakhir mengenai Price list:

barang 81-100kg= AU$5.30

101-150kg= AU$4.30

151-200kg= AU$4

>201kg = AU$3.85

Procedure singkat:

Kirim

1. kopi paspor dan visa @2lbr ke pihak uniair

2. daftar barang ke uniair 2lbr

3. kalau ingin daftar barang diuruskan uniair ke konjen, bayar $35 ke uniair (mengurus ke pihak konjen sendiri juga bisa tapi kayaknya bayarnya juga $35)

Alamat Uniair cargo di Sydney:

Customers directly come to our office in:
Address: 269 Botany St, Kingsford
NSW, Australia 2032
Phone: (02) 9345 2566

Cara penulisan alamat packing list atau daftar barang/buku :
Penulisan label di box *):
Contoh:
To: Sulistyo Biantoro
d/a Silvy Sari (di isi nama pemilik barang)
Jl. Mawar Blok A 2/20, Pondok Indah
Jakarta Selatan, INDONESIA. 15221

*)mohon jangan dicantumkan no telp di Label Box.

3. Lain-lain:
Mohon juga diberitahu contact detail di alamat tujuan (bersamaan dengan data Paking List atau Daftar Barang/Buku. Ini akan digunakan untuk mengisi Packing Document dari UNIAIR dan juga akan digunakan untuk keperluan intern UNIAIR (Mbak Dari) dalam memastikan bahwa barang sampai ke alamat tujuan.
contoh contact detail:
Silvy Sari (di isi nama pemilik barang)
Jl. Mawar Blok A 2/20, Pondok Indah
Jakarta Selatan, INDONESIA. 15221
contact detail alamat tujuan:
Bapak Dharmapollo
telp (021) 732 83 67

Untuk barang elektronik yang dibeli kurang dari 6 bulan dan akan dikirim via cargo, harus disertakan kuitansi pembeliannya dan akan dikenakan biaya tambahan/charge 25%.
Untuk barang elektronik yang dibeli lebih dari 6 bulan dan akan dikirim via cargo, tidak harus disertakan kuitansi pembeliannya dan akan dikenakan biaya normal.
Sedangkan barang-barang peralatan rumah tangga, mengikuti prosedur normal tanpa ada aturan yang ketat seperti barang elektronik.

Kembali mengingatkan
juga akan adanya barang2 prohibited untuk dikirim:

DANGEROUS GOODS

Please be aware that you are not allowed to bring any dangerous/ flammable goods (as below) when shipping your items.

Here is the list of goods that have been generated as Dangerous Goods:

Fireworks, ammunition, sporting ammunition, firearms or explosives
Cylinders of compressed air, oxygen, or liquid petroleum gas (LPG) any type of aerosol can, (e.g. deodorant, shaving cream, hair spray, paint, etc)
Camping stoves, cigarette/pipe lighters, or cigarette lighter refills
Matches
Dry ice, specimens or samples
Creams in the cans
Detergents, bleaches, drain or oven cleaners
Fibreglass repair kits, adhesives, and puncture repair kits
Medicines containing alcohol
Any type of chemical, pesticides, herbicides, etc
Camping equipment
Diving equipment
Wet cell batteries
Machinery with internal combustion engines such as chainsaws, lawnmowers or garden trimmers
Discs, cassettes, video cassettes
And other dangerous and FLAMMABLE. goods.
IMPORTANT!!!

ACCORDING TO THE CUSTOMS REGULATION IN INDONESIA, THE GOODS THAT ARE FREE AND ALLOWED TO BE IMPORTED BY CARGO ARE THOSE THINGS LIKE CLOTHES, BOOKS, HOUSEHOLDS, COMPUTERS, PRINTERS, MONITORS, AND OTHER ELECTRONIC PRODUCTS THAT HAVE BEEN USED FOR AT LEAST ONE YEAR (Please provide the proof of purchase of the goods). UNDER PART 23 OF THE AUSTRALIAN CIVIL AVIATION ACT (1988), AND UNDER THE LAW WHICH GOVERN THE TRANSPORT OF BAGGAGE AND CARGO WORLDWIDE, HEAVY PENALTIES INCLUDING IMPRISONMENT APPLY TO SHIPPERS WHO DO NOT DECLARE DANGEROUS GOODS IN ANY ITEM CONSIGNED TO AN AIRLINE

Please find the procedures below in shipping your goods from Australia:

Label
Each box must be marked with your Name, Delivery Address and Receiver Name. Customers, who have got more than 30 boxes, please contact our office a week before pick up service so that we can send the colored label to be affixed onto each box.

Documents Required
Surat Keterangan Bawa Barang issued by the General Consulate of R I. To process this letter, you need to provide the following documents:

Surat Pernyataan – Please contact our office to get this letter or you also can get it from Consulate General RI in your area.
Forms: Daftar Buku & Daftar Barang
Copy Passport and Visa

Uniair is able to help you to process the above documents, the fee is AUD$40,-

Packing
The items must be suitably packed in either boxes or suitcases. Plastic bags are not accepted by the airlines. PLEASE NOTE that we are not liable for any damage of goods caused by poor packing.

Fragile
For fragile items, boxes must be marked accordingly. Please advise at time of booking if you need any fragile stickers.

Weight
Each box / suitcase must NOT weight more than 25kgs, except electronic goods such as: TV, washing machine, etc usually weight more than 25kgs.

Receiving
Customers will be receiving their goods approximately 5 days from departure date.

HOW TO PACK

To ensure that your goods are received in good condition, here are the steps that you should do before packing your belonging.

PACKING

Please pack your good nicely and tightly with used boxes or the new ones. Do not use boxes for Noodles (Mie), Tissues, Fruit boxes, etc and all boxes must be taped by sticky tape many times to avoid from damage.

” If you want to buy the new boxes, we recommend you to get it at Miller Storage, located at Bourke Street, Sydney (Opposite the IKEA or near LEXUS showroom)”.

For the fragile items it would be better if you pack them into the box and put some clothes or any other soft materials like blankets, pillows, and so on to ensure that the goods are tight enough to air transport and don’t forget to write “FRAGILE” outside the box.

For electronic items please include the stereo form or any other soft materials for protection.

The goods can be put into the suitcases or handbags and don’t forget to label your name and destination address.

Do not use plastic bag in red, blue or white colours, as they are easy to open. All the goods have to be packed, including tables, sofas, chairs, bicycles, washing machines, etc.
* It is not our responsibility if the goods arrived damage due to poor packing.

MARKING

Every single box should be written / labelled by customer. Please mark all of your boxes with your receiver and destination address clearly and give the number on each box, e.g: Total box are 6 pieces. The 1st box written 1/6, 2nd box should be written 2/6 and so on and so for.

MAXIMUM WEIGHT

Each box must not be more than 25kg, except electronic brands or goods that cannot be separate e.g: Washing machine, etc.

Oke selamat berkirim barang…..
(dihimpun dari berbagai sumber sap: 25 des 06)

7 responses to “Kirim Barang

  1. terima kasih banyak info-nya, UQISA..

    Ngomong2 udah pada ngirim2 ya bulan desember lalu?? Ada yang masih berencana ngirim ga ya?

    Thanks n God bless :)

    Melinda – Griffih Nathan

  2. Kalau mau import barang dari Indonesia gmana caranya? Regulationsnya apa? Kalo bisnis import bisa pake Unicargo ga?
    Berapa lama pengirimannya?
    Thanks in advance.

  3. Hallo
    I would like to send engine motorbike.it’s problem or no for beacukai
    It’s from USA to indonesia

  4. kalau mau kirim harleydavidson ke jkt gimana , dan berapa biayanya. bagaimana dng bea cukai?

  5. Khusus Personal Effect, seperti barang mahasiswa or masyarakat Indo yang tinggal lebih dari 6 bulan di luar negeri pada dasarnya diperbolehkan bawa apa aja selain: (1) kendaraan bermotor dan/atau parts, (2) barang dagangan.
    Kalau memang pengen bawa kendaraan atau barang dagangan, boleh saja, tetapi dikenakan bea dan pajak sebagaimana importasi normal lainnya.

  6. jasa costum clearance barang pindahan maupun paket TKI/TKW luar negeri via pelabuhan tanjung mas-semarang-indonesia.contact +62852 9332 6640

  7. hello…ada yang mau ngirim barang ke Denpasar atau Jakarta kah? Saya mau donk gabung :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s